*

merry christmas

ZDRAVLJA i USPEHA u NOVOJ 2024. ŽELI VAM PHA SOFT

Novosti

Legalizacija softvera

Svakodnevno dobijajući Vaša pitanja u vezi legalizacije softvera odlučili smo da na ovoj strani pokušamo da odgovorimo na deo Vaših pitanja, tj da Vas uputimo u proces legalizacije koji je veoma složen ili i da Vas uputimo na neka alternativna, besplatna rešenja.

Približavanje davno usvojenim standardima Evropske zajednice je imperativ koji zajednica nameće državama poput naše pa je tako i u oblasti legalizacije softvera tj. zaštiti prava intelektualne svojine. U Budimpešti, krajem 2001. potpisana je Konvencija evropske zajednice iz ove oblasti koja je obavezujuća za sve zemlje članice, ali i one koje planiraju da to postanu. (Pogledajte: Prevod Konvencije EZ o sajber kriminalu ...)

U Srbiji je u drugoj polovini 2002. godine krenula akcija legalizacije softvera pod pokroviteljstvom Vlade Srbije. Kao deo te akcije otvorena je kancelarija BSA (Bussiness Software Alliance) međunarodnog udruženja proizvođača softvera, tj. advokatska kuća koja štiti prava svih svojih članova. BSA sarađuje sa sudovima, sarađuje sa policijom, sa finansijskom policijom, sa tržišnom inspekcijom, nudi im svu potrebnu pomoć, kako bi ti organi mogli da rade svoj posao korektno i pravovremeno.

U aprilu 2003. je i zakonski rešena ova problematika u Srbiji (Pogledajte šta piše u krivičnom zakonu Srbije ). Legalizacija je time dobila zakonski okvir i postala zakonska obaveza.

Legalizacija operativnih sistema

Legalizacija MICROSOFTOVOG programa se vrši preko ovlašćenih distributera na više načina.

Najkomplentiju ponudu softvera kao i saveta u vezi licenciranja možete pronaci na sajtu www.etreme.rs

Operativni sistemi koji se koriste za rad naših aplikacija su WINDOWS XP, Windows 7, Windows 8, Windows 10, Windows Server vlasništvo kompanije MICROSOFT.

Kao alternativa Microsoftovim operativnim sistemima mogu se koristi distribucije Linuxa.

HARDVER

Preporuka štampača

Zbog nedostatka tehničke dokumentacije i specifikacija ne možemo sa sigurnošću reći da li neki laserski štampač podržava rad iz DOS moda.

Ovde postavljamo spisak laserskih printera koji DOKAZANO funkcionišu iz Windowsovog dos prozora odnosno koji imaju podršku za PCL5 ili PCL6 emulaciju. U koliko Vam je poznat još neki model koji omogućuje ovu funkciju možete nam poslati oznaku štampača kako bismo ga uvrstili u spisak.

HP 1022, 2014, 2015, 2055d, 2035

LEXMARK E-232, E-240, E250, E350, E360d, E260d

SAMSUNG ML-2851nd, 3710nd, 3310nd